Отримання статусу неприбуткової організації

Вимоги до неприбуткової організації, строк включення до реєстру – юридична компанія «ARTEAM»

Як відомо, юридичні компанії можуть бути комерційними – спрямованими на одержання прибутку і навпаки, тобто неприбутковими. Отримати статус неприбуткової організації можуть організації, що займаються благодійною, громадською, політичною, релігійною діяльністю.

До організацій неприбуткової діяльності можуть бути віднесені:

  • Громадські об’єднання, творчі спілки, політичні партії, релігійні організації, благодійні організації;
  • Спілки асоціацій;
  • Житлово-будівельні, дачні, обслуговуючі, споживчі, садівничі та гаражні кооперативи;
  • Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Вимоги до неприбуткової організації

До неприбуткової організації застосовується ряд вимог, які встановлені п. п. 133.4.1 і п. п. 133.4.2 п. 133.4 статті 134 Податкового кодексу України.

Дані вимоги передбачають наступні положення:

  • Установчі документи неприбуткової організації повинні містити заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
  • Установчі документи неприбуткової організації повинні передбачати передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи. Дане правило є виключенням для ОСББ;
  • Доходи (прибутки) неприбуткової організації повинні використовуватись виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Примітка:

Вищезазначені пункти повинні бути прописані в положеннях статуту організації.

Порядок включення організації до реєстру неприбуткових організацій

Якщо установчі документи (статут) організації передбачає вимоги Податкового кодексу, що застосовуються до неприбуткових організацій, то статус неприбутковості присвоюється даній організації лише після внесення відповідного запису до реєстру неприбуткових організацій.

Якщо установчі документи організації не передбачають даних вимог неприбутковості – необхідно вносити зміни  до установчих документів в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, шляхом викладення і реєстрації статуту організації в новій редакції.

Після державної реєстрації установчих документів організації з вимогами Податкового кодексу України до неприбуткових організацій, необхідно:

  • Підготувати заяву формою 1-РН та копію установчих документів для включення організації до реєстру неприбуткових організацій (ЖБК і організації вищого рівня подають додаткові документи);
  • Подати документи в територіальний відділ ДПІ. З моменту подання документів протягом 14 календарних днів контролюючий орган приймає рішення про включення організації до реєстру неприбуткових організацій або відмову.

Підтвердженням отримання статусу неприбуткової організації є включення організації до реєстру неприбуткових організацій і отримання свідоцтва про таке включення.

Вартість (без внесення змін до статутних документів) – 1000 грн.

Строк 14 робочих днів на перевірку документів і внесення відомостей.

Користуючись послугами юридичної компанії «ARTEAM» Ви отримаєте:

  • Вузькоспеціалізованих корпоративних юристів;
  • Демократичні ціни;
  • 100 % включення Вашої організації до реєстру неприбуткових організацій.

ЗАМОВИТИ