Затоплення квартири – як правильно діяти

З будь-ким може статися така неприємна ситуація, як затоплення квартири. Важливо не впадати у відчай. При правильній реакції на подію, можна добитися відшкодування завданої шкоди, але для цього потрібно дотримуватися законодавства.

При затопленні квартири потерпілий має повне право отримати відшкодування завданих збитків чи то після виявлення і підтвердження вини сусіда або обслуговуючої установи чи після звернення до суду і ухвалення відповідного рішення. Така позиція підтверджується статтею 1166 Цивільного кодексу України, сформованою судовою практикою.

Отже, дії які потрібно робити при затопленні квартири:

Для того, щоб правильно вирішити ситуацію потрібно діяти наступним чином:

  • Зафіксуйте факт затоплення

Для подальшої можливості добитися правового вирішення ситуації в першу чергу потрібно зафіксувати факт затоплення. Одразу після затоплення зробіть фото фіксацію або відео зйомку затоплення, можна покликати свідків. Також потрібно одразу звернутися до організації на балансі якої знаходиться будинок для складання акту про залиття. Це може бути ЖЕК, ОСББ, ЖБК тощо. Акт потрібно складати відразу після затоплення. Необхідно наголосити, що акт про затоплення квартири (залиття) має відповідати формі, що затверджена наказом Держжитлокомунгоспу № 76 від 17.05.2005 року «Правила утримання житлових будинків та прибудинкових територій».

  • Визначте суму матеріальної шкоди

Для визначення суми завданих збитків необхідно замовити будівельно-технічну експертизу, яка встановить вартість робіт, матеріалів потрібних для ліквідації затоплення. В експертизі буде вказано характер пошкоджень приміщення, яке явище викликало ці пошкодження, які роботи потрібно провести для ліквідації наслідків залиття, розмір матеріальної шкоди, спричиненої аварією. Правила виконання чітко прописані у відповідній інструкції.

  • Виявіть хто дійсно спричинив затоплення квартири

Звісно більша кількість випадків затоплення квартири трапляється саме по вині сусіда зверху. Але є також ситуації, в яких сусід не винен, наприклад: протікання внутрішньобудинкових комунікацій, не вірний монтаж внутрішньобудинкових комунікацій, обвал стін і пошкодження внутрішньобудинкових комунікацій – все це є зона відповідальності балансоутримувача, обслуговуючої компанії. Таким чином не завжди без відповідальна поведінка сусіда може спричинити затоплення Вашого помешкання.

  • Отримайте відшкодування

Усі отримані правовим чином підтвердження дають підставу для вмотивованого звернення з претензією до винуватця затоплення квартири з проханням компенсувати завдані Вам матеріальні збитки. Це є досудовим врегулюванням спору. У разі відсутності бажання винуватця понести спричинену Вам майнову шкоду і при дотриманні усього вищезазначеного алгоритму у Вас є можливість звернутись до суду і отримати позитивне рішення.

Однак, зафіксувати факт затоплення і провести експертизу потрібно обов’язково! Не можна покладатися лише на слова. Якщо вчасно не провести всі процедури в майбутньому довести факт затоплення буде проблематично.

Також при наявності відповідних документів можна добиватися отримання необхідної суми, якщо сума відшкодування, запропонована винуватцем не влаштовує і не покриває масштабів збитків.

Слід розуміти, що звернення до суду потребує достатньої доказової бази для винесення позитивного рішення по справі. При наявності доказів потерпілий може вимагати відшкодування не тільки матеріальної шкоди, але і моральної.

Бажаємо Вам завжди уникати подібних ситуацій, а в разі невдачі ми будемо раді Вам допомогти.